Výroba

Představte si to: dokřupava vypečená kůrka, vláčná střída, božská vůně… prostě náš kváskový chleba. Je jen z mouky, vody a soli. Nic jiného nepotřebujeme.

Upéct chléb tradičními postupy má velké kouzlo.

Kdo někdy ochutnal dobře upečený kváskový chleba, jistě potvrdí, že této chuti se nic na světě nevyrovná! 

Ovšem nejen jeho chuť, ale i samotná příprava je něco úžasného….skoro bych to nazvala až rituálem.

První tajemství je, když se zadělá kvásek – nechá se stát v díži a pod víkem se děje taková skrytá přeměna. Musíte čekat, až se z mouky a vody stane živý kvas. 

Druhé tajemství je, když se zadělá těsto a mísí se; to zas vypadá jako nábožensky tanec. Těsto se zvedá a kyne. Vy nesmíte zvednout plachtu, abyste zvědavě nakoukli.

A třetí tajemství je samo pečeni.

To, co se z toho měkkého a bledého těsta stane v peci. 

Když pak vyndáte takový zlatý a brunátný pecen a on voní, to je takový div.